Fotografija z velikim dinamičnim razponom

V starih časih smo imeli stare fotoaparate, s katerimi smo slikali na negativne filme ali pa na diapozitive (pa še na marsikaj drugega, ampak to ni pomembno).

Sploh profesionalni diafilmi so se dolikovali z velikim dinamičnim razponom, to pomeni da je bilo med najbolj belo in najbolj črno točko ogromno vmesnih barv, torej so se videle dobro podrobnosti tako na zelo svetlih kot tudi na zelo temnih delih slike.

Nato so se pojavili digitalni slikomašini, ki so znali prikazati vsako barvo s samo nekaj bitno barvno globino (ponavadi 12 bitni zajem, pa potem 8 bitni prikaz za vsako barvo), kar pomeni 256 tonov vsake barve oz. skupaj slabih 17.000.000 različnih barv (odtenkov).

Kar je premalo na visoko kontrastnih fotografijah (recimo gore in nebo, fotografije opoldne ob močnem soncu, …).

In so si mojstri izmislili HDR, kjer gre za to, da slikaš enkrat tako, da se dobro vidijo podrobnosti na temnem delu, enkrat normalno in enkrat tako, da se dobro vidijo podrobnosti na svetlem delu, potem pa vse tri slike skombiniraš tako, da se vidijo dobro vse podrobnosti. Za to moraš enak motiv posneti vsaj 3x z različnimi nastavitvami, ali pa uporabiti raw zapis fotoaparata (ki je ponavadi 12 ali 14 biten - torej vsebuje veliko več informacij kot 8 bitni jpg). Obdelava se izvrši z namenskimi programčki (Photomatix, EasyHDR) ali pa kar s Photoshopom. Rezulati so lahko lepi, zanimivi, zelo detaljni, tudi kičasti :-).

Ker pa vsaka vaja dela mojstra, če mojster dela vajo, sva se danes z Domovojem odpravila iskat zanimive motive k našim severnim sosedom. Našla sva jih kar nekaj, jaz sem poslikal cca 240 fotk, od tega velika večina trojnih, nekaj pa surovih rawov.

Rezultate si lahko ogledate v galeriji.

Kako pa to nastane je pa lepo opisano na Vanilla Days in Luminous Landscape.

6 Responses to “Fotografija z velikim dinamičnim razponom”

  1. domovoj Says:

    Dobro si jih porihtal. ;)

  2. domovoj blog » hdr Says:

    […] nedeljskem izletu po zgornještajerskem sva se z Nikolajem tokrat poigravala s HDR […]

  3. admin Says:

    Po ponovnem temeljitem ogledu vseh včerajšnjih fotografij, po še temeljitejšem razmisleku in prespani noči sem se odločil, da so bili boljši rezultati doseženi s kreiranjem HDR-fotografij iz RAW zapisa fotoaparata.
    1. za ostro fotko ne potrebuješ stativa
    2. fotke niso tako nemogoče nasičenih barv, če pa želiš pa še vedno lahko pretiravaš
    3. manj stresa in zadrževanja diha ter krča v dlani pri samem fotografiranju

    Iz RAW-a je nastalo 10 fotografij, od http://nikolaj.moj-album.com/album/13218713/?os=13221002 dalje

  4. Smorny Says:

    Prava stvar! Kolko gledam po netu se folk kar poigrava s HDR.
    Upam, da si bom za “božička” prinesel DSLR :)

  5. domovoj Says:

    @Nikolaj
    Meni pa se zdi, da dramatičnejše učinke vseeno dobiš s spajanjem treh .jpg fotk. Midva sva sicer fotkala tako, da bi se vsak pravi fotograf držal za glavo, iz roke namreč. Čeprav sta nama stativa ves čas visela na hrbtih … :???:
    No, jaz zase vem, da bom v bodoče manj len. ;)

  6. admin Says:

    Ja, saj. Samo meni se bolj kot dramatično nebo zdi “koristno”, da v visoko kontrastnih pogojih dobiš fotografijo, kjer se vidi in kaj je v senci, in kakšne barve je bilo nebo (gore, morje), obenem pa največ fotografiram v pogojih, kjer je stativ lahko pošteno odveč, ali pa ga celo nimaš kam postavit :-)
    Bistveno je, da smo se naučili kako to gre, videli kakšne rezultate se da doseči s kakšnim postpokom, pa da nam v nedeljo ni bil dolgčas :-)

Leave a Reply