Komentar, 1.

Rezulati referenduma o zakonu o malem delu so znani.
http://www.dvk.gov.si/MD2011/MD2011i/index3.html
Slovenci očitno mislijo, da je zakon slab. Odgovornost nosi minister (ker je sestavil slab zakon) in predsednik vlade (ker je podelil mandat ministru, ki piše slabe zakone). Po mojem mnenju je potrebno storiti še nekaj stvari:

1. Minister za delo naj odstopi, rezulat referenduma je direktna nezaupnica. Človek brez zaupanja tega dela ne more opravljati. Premier naj o odstopu vsaj razmišlja (lahko pa spoka, ko bo padla še pokojninska reforma).

2. Spremeniti zakon o izobraževanju:
- vsak se lahko vpiše samo enkrat na fakulteto, vpis na naslednjo fakulteto je možen samo ob delu - plača se šolnina. Kdor je “kaliber”, mu bo naslednjo fakulteto itak plačal “sponzor”.
- študij (oz status študenta) lahko traja samo tako dolgo, kot traja program, plus eno leto.
- v tem času se lahko dela neomejeno preko študenta.

3. Poenostaviti postopke prijave in odjave delavca (to že zdaj ni preveč komplicirano), za občasna dela se zaposli človeka, lahko tudi samo za en teden, po veljavni zakonodaji. Plača se prispevke, malice, … Ali pa za občasna dela najameš delavca preko agencije.

4. Poenostaviti je potrebno delo preko podjemne pogodbe, delajo lahko samo zaposleni ali upokojenci, za brezposelne se sklene pogodba o delu (točka 3), pa četudi samo za tri dni. Omejitve niso potrebne.

Leave a Reply