K(G)rofička

Legenda govori o lovcu Krofiču, ki naj bi na goro sledil gamsa, vendar se je zaplezal in ni mogel dol. župnik mu od spodaj je dal odvezo in mu rekel, naj vrže puško v globino in če bo ostala cela, naj skoči. Puška se je razbila, župnik pa je rekel, da je ostala cela. Lovec je skočil in…. Po njem je dobila ime Krofička, ki ji domačini pravijo Grofička.

Druga legenda pa govori o mladem kmečkem fantu, ki je bil neskončno zaljubljen v mlado grofično, njej pa je njegova pozornost neskončno prijala, a ljubila ga ni, zanjo je bil prenizkega stanu. Mladenič jo je popeljal na vrh hriba, ji tam izpovedal ljubezen, a ona ga je zavrnila. Zato se je spremenila v goro, ki se danes imenuje Krofička (nekoč Grofička), mladenič pa se je od žalosti utopil v Savinji in danes se izplača biti previden, kajti spremenil se je v povodnega moža, ki vas lahko preseneti, kadar si hladite v Savinji stopala, utrujena od dolge hoje po čudovitih predelih Solčavskega. In od takrat naj bi, če fant na Krofičko popelje žensko, ki mu je všeč, se na vrhu ljubila, če pa ga dekle zavrne, se spremeni v kamen. Zato previdno!!!

Hlad (14°C), sonce, razgledi, vzpon, švic, zajle, …, tako pa je izgledalo moje nedeljsko dopoldne - brez puške in grofice. Ni mi žal :-).

Žal mi je edino, da sem pozabil napolniti baterije za fotoaparat, zato je tokratni prispevek malo bolj skromen.

Leave a Reply