Zaklad - tokrat besedni

Sedim danes pri sinovem računalniku, aktiven njegov račun, ko se najprej v taskbaru pokaže, da se je vpisal, recimo mu “pacek”.

Ne mineta sekunda, dve, že se pojavi sporočilo: “ki si pička“.

Ne reagiram takoj (imel sem namreč druge opravke), gumb Messengerja pa neutrudno utripa. Premaga me radovednost, in pokukam, kaj je tako nujnega.

sledi:

ha ka se lažeš

fukič

Pa sem imel zadosti, odpišem mu, da je trenutno prisebno prisotna druga oseba in ga povprašam, ali njegova mama ve, kako se on obnaša.

Verjamem, da starši v borbi za ljubi kruhek (pa kakšen kredit pa lizing za kos pleha) enostavno nimajo časa, da bi spremljali mladež pri njihovem početju za računalniki. Verjetno marsikateri starš niti ne ve, kaj to Messenger je. Pa tudi za Netiquette še niso slišali.
Vseeno pa me skrbi, ko otroci z osvajanjem novih tehnologij in navidezne anonimnosti postajajo “grdoobnašalci” in pozabljajo na osnovno kulturo komunikacije in prijaznosti do sočloveka.
Jaz sem se s svojim sinom pogovoril, jasno mu je, da tako obnašanje ni primerno. Mu pa vseeno ne privoščim, da bo moral odraščati in si izboriti svoj prostor pod soncem med takšnimi nevzgojenimi verbalnimi nasilneži.
Govorimo o tem na glas, da bo tega čim manj.

One Response to “Zaklad - tokrat besedni”

  1. Uršula Says:

    Hja, jaz pa sem zadnjič slišala nekega kobacavčka, ki se je drl za babico: “Zakjat babi, zakjat!”
    Zgroženi smo mislili, da se dere, ker jo hoče zaklat, pa je bučko le našel mali svetleči predmet in navdušeno kazal ZAKLAD.

    Imaš pa popolnoma prav, vulgarnih besed je preveč že v vsakdanjem življenju, na msn-ju in podobnih zadevah pa sploh. Vulgarizme uporabljajo kot mašila, kot nadomestke drugih besed, … pa še čudno reagirajo, če jih okrcaš

Leave a Reply