Ekonomska situacija

Bencin se draži, energenti se dražijo, …, zato se bo podražil kruh, meso, frizer, …, pa še kaj.

Zdaj pa se bencin ceni, za 10%, kar se bo poznalo cca 5€ pri polnem rezervoarju.

Se bo pocenil tudi kruh? Bomo za ceno desetih žemljic dobili 11?

Ne! Prej je bila vzrok za gospodarsko krizo rast energentov, zdaj bo vzrok recesije padec cene energentov. Pa razumi, če moreš.

Moje napovedi:

1. Nafta in derivati se bodo še cenili. Sicer bo dvig trošarin malo zaviral cenitve, vseeno pa je po mojem mnenju cena, ki jo bo dosegel liter bencina okrog 60 centov.

2. Cene delnic bodo padale še naprej, SBI 20 se bo ustavil pri 2000 točkah, kasneje bo sledila rast 8 do 15% letno, pri vrednosti SBI-ja 8000 točk se bo napihovanje balona spet ponovilo, dalje beri začetek stavka.

3. Cene nepremičnin bodo padale, cena kvadratnega metra stanovanja v Radgoni bo prišla na 300 do 400€, kar je po mojem mnenju tudi realna cena gradnje, pa da obenem za investitorja ostane zdravih 15%.

Najbolj bodo trpele banke, saj se bo denarni tok (ki je poganjal potrošnjo in navidezno pospeševal gospodarsko rast) drastično zmanjšal (na 5-10% toka pred krizo). Druge najbolj bodo trpele državne službe, saj se bo zaradi zmanjšane potrošnje zelo zmanjšala količina pobranih davkov, in se vsa ta državna režija ne bo imela iz česa preživljati. Recesije praktično ne bodo čutili ponudniki “poceni” zabave, tukaj mislim predvsem TV, internet, malo manj telefonija. Razcvetele se bodo storitve popravil obstoječih dobrin, predvsem dražjih (avtomobilov) in stanovanj.

2 Responses to “Ekonomska situacija”

  1. admin Says:

    Novi ja, rabljeni ne (oz. bodo po mojem cene zrasle).
    Itak ni logično, da bi prodal avto, star sicer 13 let, ampak brezhiben in uporaben, za manj denarja, kot stane avtomobilska tovorna prikolica :-)
    Kupuješ kaj?

  2. domovoj Says:

    Nekega dne … :neutral:

Leave a Reply