Archive for June, 2011

Kaj bomo z opicami

Saturday, June 11th, 2011

Gospod Jaro Berce je na facebook strani Mihe Mazzinija zapisal sledeče:

Preizkušen TRENING:
Začnite s kletko, v kateri je pet opic. Znotraj kletke naj s stropa na vrvici visi banana, pod njo pa postavite lestev. Hitro bo ena od opic skušala splezati po lestvi proti banani. Vendar takoj, ko se to zgodi, njo in vse ostale opice polijte z mrzlo vodo tako močno, da banana ostane nedotaknjena.
Čez nekaj časa se bo še kaka opica skušala na enak način dokopati do banana ampak z enakim rezultatom, ker boste opice ponovno obilno namočili v mrzli vodi. Kmalu bodo opice, cim se bo kaka od njih hotela lotiti banane, popadle po njej in ji to preprečile. Takrat lahko ukinete polivanje z mrzlo vodo.
Sedaj pa vzemite eno od opic iz kletke in jo nadomestite z novo. Ta se bo seveda spet hotela lotiti banane, a jo bodo ostale napadle in ji to zaradi preteklih izkušenj - preprečile. Po še nekaj poskusih se bo naučila, da bo napadena vsakokrat, ko se bo skušala po lestvi približati banani.
Ponovno zamenjajte eno od starih opic z novo. Ta se spet poskuša povzpeti po lestvi, a jo ostale napadejo. Tudi prejšnja nova opica se z navdušenjem pridruži njenemu kaznovanju. Na ta način postopno zamenjajte vse stare opice z novimi. Vsaka od njih bo dobila batine, ko se bo skušala približati banani. Večina od opic sploh ne bo imela pojma, zakaj ni dovoljeno vzpenjanje po lestvi in zakaj sodelujejo v pretepu.
Ko ste zamenjali vso “staro garnituro”, nobena od navzočih opic nima izkušnje z mrzlo vodo in vendar si niti ena ne drzne splezati po lestvi do banane. Zakaj? Ker - kolikor one vedo - se to od nekdaj ne sme.
In tako nastajajo religije, pravila lepega vedenja, red v podjetjih, politika, večne resnice… :)

Kaj bomo storili z našimi opicami? Postrelili, izselili, zaprli v drugo kletko? Bojim se, da nas bo zmanjkalo.