Archive for May, 2008

En pir ali pol flaše viskija?!?

Thursday, May 29th, 2008

Gledam trenja na POP TV. Pogovarjajo se o alkoholizmu med mladimi. In so najprej pokazali, kako si je šmrkavec brez problema kupil pivo, potem pa še je eno red bull vodko stisnil v gostilni.

In zdaj so barabe oštarijaši in inšpektorji, ker se ga deca napijejo.

Kaj je naša država še sploh normalna? So si otroke omislili gostinci ali starši? Je za njihovo vzgojo in obnašanje v družbi kriv inšpektor, ali mogoče učitelj? Ali so res potrebni ne vem kakšni moderni objekti za sprostitev in zabavo, da ne bo otroku zadišal en Bandidos?

10% odraslih Slovencov je alkoholikov. Alkohol je prisoten v nekaj 10.000 družinah.

OTROCI POČNEJO TOČNO TO KAR VIDIJO.

Skrajni čas je, da starši prevzamemo odgovornost in nehamo pričakovati, da nam bodo otroke vzgajale prodajalke in natakarice. Otrokom je potrebno pokazati kvalitetne načine preživljanja prostega časa. Pa čeprav ga za zabavo naučiš peke palačink.

Tak otrok bo znal v srednji šoli spiti pivo, imel bo zdrav odnos do alkohola, ne bo ga zlorabljal (definitivno pa se ga bo kdaj nalil) in bo odrasel v nekega normalnega človeka. Je pa še vedno potreben nadzor staršev. Če pride pijan enkrat, se je treba pogovoriti, če pride vsak teden, je potrebno korenito ukrepati.

Tako, jaz sem si dušo olajšal, pa vi?

Dan mladosti

Sunday, May 25th, 2008

Včasih smo na ta dan praznovali rojstni dan maršala Tita (pa kakega žlahtnika :-) ), tekli kros po nasipu, ki ga več ni, na stadionu, ki propada, predajali štafeto in zvečer kot pribiti sedeli pred TV-zasloni in gledali spektakel iz Beograda, …, ja bilo je luštno, …

Letos pa se je v Gorici pri Slivnici zaključila letošnja liga orientacistov, kjer uspešno sodeluje tudi nekaj ekip iz Planinskega društva Gornja Radgona.

Več slik in rezultati

Koncert

Friday, May 23rd, 2008

Sem bil na koncertu treh orkestrov Glasbene šole Gornja Radgona. Pihalnega, kitarskega starejšega in kitarskega mlajšega.

Igrali so kot pravi profesionalci, zelo sem užival. Tudi Tine me je pozitivno presenetil kot odličen in ravno prav duhovit (za nasmejat se res od srca) moderator.

Uspešno delo še naprej in še veliko zadovoljnih poslušalcev!

Hudičev graben

Wednesday, May 21st, 2008

Hudičevo lep, moker, na trenutke temačen, zahteven, v nedeljo poln mladega veselja, …

V nedeljo smo se s krožkarji odpravili na “učno turo”, v Hudičev graben pod Grmado. Gre za pot, ki je po klasifikaciji zelo zahtevna, obenem pa ni izpostavljena. Idealno za učenje in preizkus uporabe varovalne opreme.
Iz samih slik se vidi, da nam je vreme služilo, na obrazih otrok je videti dobro voljo, nevarnosti da bi nas povozil šlepar ni bilo, …, kaj si še lahko zaželiš več ve nedeljo?

Več slik

Pohod treh src

Sunday, May 18th, 2008

V nasprotju s prejšnjim potepom ob Muri je bilo tokrat soparno, glasno, gnečasto, hvala bogu živo :-), …

Več slik na znanem mestu

Mura

Friday, May 16th, 2008

Pomirja in sprošča. Zeleno, tekoče, hladno, sveže, mirno, tiho, …, žal včasih tudi ubito, …

Smo bili v cajtengih

Wednesday, May 14th, 2008

Povezava do članka v Financah. Kaj članka, cela reportaža je.

In nekaj lokalnih zvezd. Očitno postaja res hudo, smo med novicami o tajkunih, stavkami sodnikov, …

Igrače za velike

Tuesday, May 13th, 2008

Včasih je bil najprej Fed 4, oster. Potem Praktica MTL5, z veliko objektivi. Kasneje Nikon F70, s samo enim objektivom. Digitalna doba, najprej plastik fantastik, nekaj Olympusov iz Ebaya (vsi po vrsti so imeli odlično optiko, brez zoom objektiva), potem Canon A20, Minolta Z1 (spremljala me je več kot 4 leta), in končno D-SLR, Pentax K100 s kit objektivom 18 - 55 mm. Trenutno že rahlo iz mode, ampak zahvaljujoč samo 6 megapikslom brez šuma do ISO 800, da pa se slikat tudi pri ISO 1600 in 3200. Vgrajen sistem proti tresenju (shake reduction - ki žre baterije kot avtek na daljinsko). Par stvari mu sicer manjka, ampak naj mu bo :-).

Tako pa izgledava v ogledalu. Slikano iz roke, 1/20 sekunde, zaslonka 4,5, ISO 3200.

Slovenija, Romunija in EU

Sunday, May 11th, 2008

Kaj imata skupnega Slovenija in Romunija?

Obe sta v EU in po mnenju Jožeta P. Damijana imata enako stanje cest.

In presneto prav ima. Ta vikend sem bil po sedmih (7) letih prvič v Dalmaciji. Takrat je pri nas segla AC do Vranskega, na Primorskem nekje do Kozine, ljubljanske južne obvoznice ni bilo, …
Hrvati so imeli AC od Krapine do Karlovca. Slovenci so v tem času zgradili cca 70 km, Hrvati (tako čez palec) 400. Pa ne vem, če imajo toliko tovornega prometa kot mi.

Saj vem, da boste rekli, Hrvati bodo tujcem še 10 let plačevali cestnino za izgradnjo, ampak če ne bi šli v takšno varianto ne bi pobirali ne cestnine, pa še turisti ne bi odhajali k njim. Tako pa imajo vse, mi pa en …

Še to moram dodati, gradnja prav tako poteka po skalnatem in razdrapanem terenu, pa je povsod široka dvopasovnica z normalnim odstavnim pasom, skozi tunele pa je omejitev 100 ali 80 (kjer je promet še dvosmeren).

Dejstvo je, da biti Balkanec ni geografski pojem, ampak stanje duha. Slovenci smo prvi vsaj pri “biti Balkanec”!

TIC sporoča

Saturday, May 3rd, 2008

10.5.2008 bo odkritje spominskega obeležja prvi »narodni« šoli za vse otroke, ki je na tem prostoru začela delovati že leta 1535. (vabilo, pdf, 54 KB)

10.5.2008 organizira Prostovoljno gasilsko društvo Gornja Radgona 1. dan reke Mure v Gornji Radgoni. (Prijavnica, pravila za tekmovanje in razpis za tekmovanje, zip, 22 KB).

Maj 2008 - koledar pireditev (seznam, doc, 340 KB).

Vabljeni!