Archive for April, 2008

Vremenske napovedi

Wednesday, April 30th, 2008

Človek je že od nekdaj želel razumeti naravne pojave in jih tudi napovedovati za naprej. V dobi interneta je tako zelo lahko dobiti informacije o tem, ali bo za kratke rokave, ali rabimo čelade proti toči.

Nekaj mojih “najpriljubljenejših” povezav je:

Bad Radkersburg pri wetter.at, dokaj dobra lokalna napoved za dan ali dva naprej.
ARSO, kjer so zelo bogati z informacijami. Najraje pogledam napoved v sliki in radarsko sliko padavin.
Pro-vreme.net, kjer je dobra 5 dnevna napoved, pregledna trenutna situacija in veliko spletnih kamer.
15 dnevna napoved za Radgono na Accuweather.com.
Napoved snežnih padavin za področje Alp.

Vsem tem stranem je pa skupno to, da vreme bo!

Policajska koristnost 2.

Wednesday, April 30th, 2008

V prejšnji objavi bi kdo lahko dobil občutek, da sem proti spremljanu prometa iz strani Policije in proti spoštovanju prometnih predpisov.

Ne, sem samo proti slabo napisanim prometnim predpisom in policajskemu zbiranju kazni, ki nimajo niti najmanjšega vzgojnega momenta.

Pozdravljam pa recimo take ali take uspehe. In upam, da bodo tudi pri nas kdaj ustavili kakšnega takšnega.

Policajska koristnost

Tuesday, April 29th, 2008

Ne morem si kaj, da ne bi našim lejpim in pametnim radgonskim policajem iz vsega srca čestital.

Čestital za res izredno koristno udejstvovanje v umirjanju in urejanju prometne situacije v našem mestu.

Danes so se spravili na Mariborsko cesto (rdeč krogec na sliki), in veselo “streljali” vse, ki so se pripeljali iz smeri Črešnjevec. Saj je res, da je tabla za naselje (rumen pravokotnik), postavljena na začetku spodnje izravnave, in je uradna omejitev 50 km/h, je pa tudi res, da je ob cesti ena sama hiša, ki jo do vozišča loči še veliko dvorišče, hiše na Kajuhovi in ulici Marije Rožman pa sploh ne gledajo na glavno cesto.

Ne vem, ali so policaji v Radgoni za kakšen “hasek” in je njihova naloga med drugim tudi skrb za prometno varnost, ali pa je moj občutek pravi, in je njihova edina naloga samo čim bolj enostavno kasiranje vseh, ki za 15 km/h prekoračijo hitrost na področju, kjer bi bila omejitev v vseh razvitih državah vsaj 70 km/h.

Žal ta moj občutek vse bolj pogosto potrjujejo tudi izjave ostalih Slovencev, strokovnjakov recimo kot je Brane Kuzmič ali kadri AMZS-ja, …

Ne smemo se čuditi, da je odnos do varnosti v prometu tako na psu, če pa je edina stvar, ki jo država zna narediti, brezumno višanje kazni, ki jih potem zahrbtno tudi pobira. Do teh, ki zakone resnično kršijo, pa sploh ne pridejo (ali pa so policajski kolegi oz. celo policaji sami, in se jih po PS-u ne kaznuje).

Gorska lojtra

Sunday, April 20th, 2008

S svojimi krožkarji (pri planinskem) se spravljamo na zaključno turo v Julijce, ki bo začinjena tudi s kakšnim klinom in zajlo. Seveda pa je mladež prej potrebno primerno izobraziti, zato si bomo omislili še kakšno pripravljalno turo. Varovalno in zaščitno opremo je treba znati uporabljati.

Že rahlo previsen del

Ker v naših koncih tovrstnih terenov ni na pretek, je treba te redke najprej poiskati, potem pa si jih še ogledati. In tako sem si danes ogledal zelo zahtevno pot na Skalo nad Slovenskimi konjicami.

Pot se začne pri cerkvi, in se kar hitro začne zelo strmo vzpenjati. Kmalu pridemo do oznake za zelo zahtevno pot in do vstopa v samo pot. Ponavadi so poti speljane po naravnih prehodih in sledijo konfiguraciji terena, tukaj pa je en kup skob nabit kar direktno po skali navzgor. Sama pot je vmes celo previsna. Meni nekih posebnih užitkov ni nudila, še najbolj me je vse skupaj spominjalo na plezanje po lestvici. Zato ta pot odpade, bomo pa poiskali kakšno drugo.

Več slik

Zanimivo vabilo

Sunday, April 20th, 2008

Na mail sem dobil zelo zanimivo vabilo, original je v prilogi.

Gre pa za to, da bo 23.2.2008 v Radgoni na voljo ozvočenje, preko katerega boste lahko na glas postali (vsaj za nekaj minut) recitatorji, deklamatorji, pevci, …

Vabilo (doc, 400kB)

60 milijonov €

Saturday, April 19th, 2008

Ravnokar gledam pri poročilih na Pop TV, da izvajalci, ki gradijo avtocesto skozi Pomurje, razmišljajo, da bi za predčasno dokončanje del (oktobra 2008 namesto januarja 2009), zahtevali 11% obresti (60.000.000€).

Pa kaj so ti ljudje normalni. Avtoceste po Sloveniji gradijo 15 let čez rok. 15 let se krade 300% vrednosti del, zdaj, ko se zlati žakelj počasi zapira, bodo pa še izsiljevali. Sem samo jaz mnenja, da je zadeva zrela za hitro (pred strelski vod, ali pa s štrikom na najbližjo jablano) sodišče, ali še kdo razmišlja enako?

Priporočam razmišljanje o tej temi, ko boste nekje v koloni pri Benediktu čakali, da pridete v Radgono.

So v Radgoni planine?

Wednesday, April 9th, 2008

Vprašanje je zgolj retorično. Bolj kot planinec se mi zdi primeren izraz pohodnik, gornik, lahko tudi naravoljubec.

Danes so otroci, ki hodijo v vrtec v šolo spoznali nekaj osnov planinske vzgoje. Videli so osnovno opremo, izvedeli so, da je najpomembnejša stvar v nahrbtnku ena dobra “južna”, vzeli so pot pod noge in se srečali tudi s termoregulacijo, …, pa še jaz sem se odlično počutil v njihovi družbi.

Na vrhu

Še več slik

Prireditve - april 2008

Tuesday, April 1st, 2008

Seznam najdete v prilogi spodaj. Dogajalo se bo marsikaj do tradicionalnega velikega finala 30.4.2008 na Grajskem hribu.

Vabljeni!

Seznam (doc format)