Archive for March, 2012

Povzeto po forumu Financ

Tuesday, March 13th, 2012

Vir: http://www.finance.si/forumi/?m=1613029&single

Od kod izvira tako stanje in mišljenje v slovenski družbi? Zakaj smo slovenci pristaši egalitarizma?
Vzrokov je več. V AO monarhiji so bili večinoma pravi bogataši tujci, vsaj po jeziku in zato dojeti kot tuji gospodarji (slovenskih pravih bogatašev je bilo sila malo, so pa bili). Imeli pa smo slovenci tudi tedaj svoje meščanstvo in delno dokaj prosvetljene kmete, gledano z očmi tiste dobe.
Z nastopom Kraljevine Jugoslavije so se začele stvari spreminjati, nastal je tanek sloj bogatašev, ki so bili lastniki tovaren, bank, zavarovalnic in nekaj res velikih kmetov.
No potem je prišlo do revolucije in prekinjen je bil naravni tok razvoja družbe. Vse, ki so imeli večje premoženje smo razlastili, izselili, pozaprli, kar nekaj tudi enostavno pobili, tako za poduk in strah. Ustavrili smo tako imenovano družbo enakih, enakih v revščini. To družbo, temelječo na strahu, smo nato z izobraževanjem in sistematičnim propagandnim strojem, prepričali, da je to edina prava družbena ureditev. Ker je bila velika večina ljudi, ki so še ostali v državi, revna je to padlo na plodna tla, ostali so v strahu molčali in tudi sami vzagajali otroke v tem duhu.
In tako smo ustvarili egalitarno družbo, vsaj po mišljenju, če že ne v resnici, ki dojema državo kot garnata enakosti. Potem je prišla še nepravična tranzicija, ko so si ljudje, ki so bili leta 1990/91/92 na položajih, prigrabili bogastvo in izmaknili ljudem tisto, kar so dobili pri delitvi družbne lastnine (certifikati). Pri koritu so bili seveda ljudje, ki so pripadali prejšni oblasti, “levičarji” torej, ki danes predstavljajo tisti sloj, ki mu lahko rečemo slovenski bogataši (izjeme so redke). Ti ljudje (obogateli so čez noč), nevešči vodenja podjetji v kapitalističnem tržnem okolju, lahko funkcionirajo le na način kraje in odtujevanja ter prenosa kapitala v davčne oaze.
To je v ljudeh sprožilo že utečene vzorce egalitarizma in lažne sociale in smo tam kjer smo. Sindikati s Semoličem na čelu tako v bistvu delajo v korist nove “leve” boržuazije in hočejo ta status quo na vsak način ohraniti.
Zato se bojimo bogatašev in jih ne maramo. Preberite si zgodovinske učbenike, pa učbenike sociologije, pa program literature pri slovenskem jeziku … Vse je ostalo, kot je bilo v socializmu. Zato se nikar ne čudite, mi te vzorce mišljenja dnevno obnavljamo!

Jaz bi dodal še samo to, da smo že tako zdrilani, da bi vsakemu, ki se dvigne nad povprečje, najrajši odtrgali glavo.

Kdo je zdaj kreten?

Friday, March 9th, 2012

Oddaja Pogledi Slovenije.

http://tvslo.si/predvajaj/pogledi-slovenije/ava2.131021604/

V eni zabačeni Radgoni se še vedno najdejo ljudje, ki zmorejo in želijo investirati 1,5 miljona €. 1.500.000,00!!! In kaj naredimo Slovenci? Doktorica odgovorna jim pove, če jim kaj ni všeč, ker po pravilih ne morejo delati, naj vse kršitelje (ki delajo mimo pravil), prijavijo inšpekciji.

Kaj odgovori podjetnik? Odide v Avstrijo, 300 m severneje, kjer strokovna vprašanja rešujejo inženirji, ne pa pravniki.

Kaj si naj mislim? Ta država bo propadla!